Öntsünk tiszta vizet a virágcserépbe...
2015. május 06. írta: Sommer Ágnes

Öntsünk tiszta vizet a virágcserépbe...

Top 6 mérgező növény karnyújtásnyira

Új blogsorozatomban a mérgező növényekről szeretnék írni azoknak a Szülőknek, akik szeretnek képben lenni és ismerni a környezetben veszélyt rejtegető dolgokat. Akik jobban szeretnek felkészülni és hátradőlni, mint folyton aggódni valamin.

oleander-9189_640.jpg

Kisgyermekes anyukaként állíthatom, hogy néha olyan érzésem van, mintha egy aknamezőn sétálnék, amikor a gyermekeim biztonságáról van szó. Ha szeretnék mindent tökéletes biztonságban érezni, egy lakatokkal elzárt ketrecben tartanám gyermekem és néha magamhoz bilincselve megsétáltatnám, persze óva naptól-széltől-esőtől-kutyaugatástól-szomszéd néni okításától.

Szerencsére nem teszem és Titeket is arra biztatlak, hogy élvezzétek a gyermekeitekkel töltött éveket és ne árnyékolja be az aggodalom az életeteket. Óvintézkedéseket pedig mértékkel és praktikusan javaslom.  A mostani blog címe már engem is megijeszt, pedig a célom pont az ellenkezője. Szeretnélek megnyugtatni Titeket, hogy a növények nagy részének, amik körülöttünk éldegélnek valamelyik része kisebb-nagyobb mértékben mérgezőnek számít, azonban a mérgezés nem feltétlenül jelent halálos mérgezést, sokszor csak irritációról, vagy egy hétköznapi hasmenésről van szó. Persze ezeket sem szabad félvállról kezelni, azonban óva intenék mindenkit, hogy cikkem után felszántsa és le műfüvezze a kertet. A virágok jelenléte nemcsak ránk, hanem gyermekeinkre is nagyon pozitív hatással vannak. Amellett, hogy szépérzéküket, gondozásuk felelősségtudatukat fejleszti, bizonyára nem én vagyok az egyetlen anyuka, aki a színek tanítását is a virágok segítségével kezdte.  Blog sorozatomban igyekszem lépésről lépésre  rendelkezésetekre bocsájtani a legelvetemültebb növényektől kezdve, a kevésbé veszélyes – de azért helyén kezelendő- növényeken át a lehető legtöbb információt, amivel remélem segítségetekre leszek, hogy meghozzátok a szobai/kerti növényekkel kapcsolatos óvintézkedéseteket. Iratkozz fel a hírlevélre, vagy írj egy email-t a someideabt@gmail.com címre és kérd az ingyenes mérgező növény sorozatot.

Általánosságban elmondható, hogy minden bogyótól érdemes távol tartani magunkat. Az ismert- piacon is kapható- bogyós gyümölcsökön kívül jó eséllyel minden növény bogyója kisebb-nagyobb mértékben mérgező hatású. Minél pirosabb, minél élénkebb, annál biztosabb lehetsz benne, hogy nem érdemes kísérletezned vele!

Szintén érdemes jobban odafigyelni a szép színes virágú mérgező növényekre, vagy a gyönyörűen csillogó levelűekre, hiszen ismerjük gyermekeinket. Az ilyen virágok, levelek csábítják leginkább kóstolásra gyermekeinket, hiszen ők a világot szeretik nem csak a szemükkel, hanem tapintással és ízleléssel is alaposabban megismerni. Ezért ezeket tényleg érdemes komolyan venni!

Figyelem! A balesetek sok esetben a nagyszülőknél történik, ahol hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a biztonsági óvintézkedésekről . (Erre a témára egy külön blog bejegyzést tervezek egyébként! ) Nézzetek körül Nagyinál is, hívjátok fel figyelmét a veszélyekre és tegyétek meg a szükséges lépéseket!

Tehát lássuk azokat a növényeket, amik valóban halálosan veszélyesek lehetnek, ezért javaslom a gyermekek első éveiben, vagy örökbe adni egy gyerek nélküli családnak, vagy elérhetetlenné tenni számukra. 

oleander-9189_640.jpg

Leander:

Szinte minden szép virágot szerető családnál fellelhető, de sajnos a növény minden része halálosan mérgező. Tünetei  igen komolyak émelygés, hasmenés, heves hányással kezdődik, majd súlyosabb esetben: izomgyengeség, görcsök, szív- és keringési zavarok. Csak a miheztartás végett régebben rágcsálóirtásra is használták!
Javaslom, pár évig keress nevelőszülőket kedvenc leandered mellé!

 


kikerics2jpg.JPGŐszi kikerics:

Alávaló módon a kikericsnél csak pár óra lappangás után
(2-5 óra) észlelhetőek a mérgezés első tünetei, mint szomjúság, égető érzés a szájban, szájszárazság, hasmenés, bélgörcsök, vizes és véres hasmenés. Ha fennáll a gyanú, hogy gyermeked ilyen növényt kóstolt feltétlenül forduljatok orvoshoz. Minden része mérgező!

 

 

ricinus_communis5.jpgRicinus:

Manapság igen divatos növény, hiszen mutatós bordó leveleivel, szép virágával sok kertnek a dísze, sőt még a vakondot is távol tartja, azonban magjából akár már 1-2 darab is halálos lehet.  Ha kisgyereked van, javaslom ne kockáztass vele!

 

 


 

tiszafa.jpgTiszafa:

 Sokan szeretik, hiszen egy viszonylag könnyen nevelhető örökzöld, ami valóban szép díszítője tud lenni a kertnek. Azonban furcsamód az élénkpiros magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező. Még az elhervadt, lehullott, elszáradt levelek is. Kezdeti támolygás, remegés, görcsök után szívelégtelenség lép fel, ami halált okoz. Tilos játszóterek, óvodák, iskolák környékére ültetni! Te se kockáztass kertedben!

 

gyongyvirag.jpgGyöngyvirág:

A medvehagymás baleset óta ez a növény, amiről mindenki tudja, hogy veszélyes. Minden része erősen mérgező, bélpanaszokkal, hányással, hasmenéssel jár a fogyasztása. Súlyos esetekben szédülés, fejfájás, zavartság, aluszékonyság és görcsök lépnek fel. Bármennyire is örülünk tavasszal a virágának, érdemes elkerülni, amíg kicsit a gyerekek.

 

 

 

gyuszuvirag.jpgGyűszűvirág:

  Kedvelt kerti növény, különleges formájú és gyönyörű színű virágai miatt. Azonban az egész növény mérgező, különösen a levelek, amik hányást, hasmenést, szívritmuszavar, sőt akár halált is okozhatnak.

 

 

Ez volt a Top6 legveszélyesebb, amik sajnos elég gyakran testközelben vannak. A következő részben a szobanövényekre fókuszálunk, amelyekre szintén érdemes odafigyelni.

Amit mindenképpen tudni kell!
Ha gyermeked kezében, szájában ilyen, vagy más ismeretlen növényt találsz, hívd alábbi számot:

 Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat 24 órás Ingyenesen hívható szám: 06 80 20 11 99
vagy a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai ügyeletét:  06 1 333 5079

Ők tudnak segíteni akkor, ha a növényt pontosan be tudod azonosítani, hogy mit érdemes tenni. Ha tudod, hogy veszélyes növénnyel van dolgod, azonnal menj kórházba és vidd magaddal a növényt.
2 éves kor alatt semmiképpen se hánytasd meg a babád! Tejet semmiképpen ne adj, mert az segíti a felszívódást.  2 év felett már megpróbálkozhatsz a hánytatással. Ehhez itass vizet gyermekeddel és a pici kezével ingerelhető a garat hányásra.
Ha nem láttál semmit, de alábbi tüneteket tapasztalod, szintén fordulj orvoshoz:
hirtelen jött hányás, hasmenés, váratlan légzési nehézségei támadnak
viselkedése megváltozik, ingerlékeny lesz, izzad, kipirosodik, vagy furcsa színűvé változik a bőre
szédül ( esetleg el is veszíti az eszméletét ), mozgása bizonytalanná válik, görcsöl

Ha érdekel az írás iratkozz fel a hírlevélre itt, vagy írj egy email-t a someideabt@gmail.com címre és kérd az ingyenes mérgező növény sorozatot.
Sommer Ági

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr277434956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása