Gyerekbiztos szellőztetés
2016. május 24. írta: Sommer Ágnes

Gyerekbiztos szellőztetés

A lakás szellőztetése nagyon fontos dolog. A folyamatosan biztosított friss levegővel, akár betegségeket is megelőzhetünk. De hogyan csináljuk biztonságosan, ha kisgyerek ólálkodik az ablak/erkélyajtó körül? Ha érdekel néhány praktikus ablakzár, ajtózár tippért olvass tovább.

 

Szellőztetni minden évszakban szükséges, de a jó idő, ahogy megérkezik szeretnénk, ha folyamatosan jönne be a friss levegő.

Akinek azonban kisgyereke van, az tudja, hogy ez egy potenciális veszélyforrás, hiszen sokszor még a zárt ablakot is képesek kinyitni a kis felfedezők. A nyitott ablak, erkélyajtó, pedig nyílás a világra, amit feltétlenül ki kell próbálni. 

Ezért is tartom nagyon fontosnak hangsúlyozni, hogy ne bízzunk figyelmünkben, mindig igyekezzünk a veszély forrásokat maximálisan kizárni a baj elkerülése érdekében.
Ráadásul létezik néhány igazán egyszerű ablakzár, erkélyajtó zár már, amikkel megkönnyíthetjük az életünket.

Ezek egyike az ablaknyílás rögzítését szolgáló zár, amellyel 5 állásban rögzíthetjük az ablakrést, melyek mindegyike kisebb, mint ahol gyermekünk kiférhet.
Rögzítése fa ablakokon pici csavarral történik, gyakorlatileg bármilyen módon.(külső, belső keret)
Amennyiben műanyag ablakra kellene rögzíteni, azt egy nagyon erős kétoldalú ragasztóval lehet megtenni. 

A másik kritikus nyílás az erkélyajtó. Ennek rögzítése a fenti termékkel lehetséges, vagy amennyiben tolóajtó van, akkor a következő icipici szerkezetekkel, amelyek gyakorlatilag bárhova rögzíthetők és az ajtó nyitását adott ponton lestoppolják.
Egy felnőtt a szárnyak lenyomásával (1.kép), vagy a műanyag fül behajtásával (2. kép) bármikor feloldhatja a zárat.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Van olyan ügyes kisgyerek, aki a zárt ablakokat képes kinyitni. 

A hagyományos kilincsek nagy részére applikálható a Reer ablakzára, melyet egy gomb megnyomásával lehet oldania a felnőttnek. Nem kell hozzá különösebb szerelés. A kilincs takaró alá kell betenni és máris kész.

Ezen termékek mindegyike 2000 forint körül van, melyekből nem szükséges minden ablakra, ajtóra vásárolni, csak amelyiken általában szellőztetni szoktunk. (Az ablakzárat azokra az ablakokra ajánlom, amit a gyermek, akár segédeszközzel elérhet. Mondjuk egy széket oda tud tolni.)

Sose védekezzetek azzal, hogy nekünk se volt ilyesmi, amikor én gyerek voltam. Ma már sokkal felgyorsultabb a világ, több impulzus ér minket, ezért nem lehet ugyanúgy élni mint 30 évvel ezelőtt. A telefon folyamatosan csörög és mi máris elveszítettük figyelmünket gyerekünkről. A baj pedig sajnos pillanatok alatt megvan...

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr728740220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása