Hogyan öltöztessem babámat éjjelre?
2016. november 14. írta: Sommer Ágnes

Hogyan öltöztessem babámat éjjelre?

Emlékszem, amikor első gyermekemmel hazakerültünk a kórházból a sok kérdés mellett a legnagyobb dilemmám mindig az volt, hogy milyen időben mit adjak babámra.
Mivel sokan fordultok hasonló kérdéssel hozzánk, ezért úgy gondoltam, hogy indítunk egy témát a gyermek öltöztetése kapcsán is, ezúttal kifejezetten az éjjeli öltözetre fókuszálva. 

Rendszeres olvasóink már ismerik álláspontunkat arról, hogyan biztonságos gyermekünk alvási körülményeit megteremteni. Minden puha párna, babarácsban fejvédő, kistakaró, nagytakaró, plüssállat, egy potenciális veszélyforrás. Ezeket a látszólag pihe-puha és gyönyörű kiegészítőket kisbabánk a fejére húzva,vagy alá evickélve, komoly légzési nehézségekkel találkozhat.
A javaslatom, hogy minden ilyesmit száműzzünk a kiságyból. Legyen a matrac viszonylag kemény, puha, magas pamuttartalmú lepedővel behúzva és maximum egy kifejezetten babákra tervezett memória párnával emelhetjük azoknak a babáknak a fejét, akik reflux, vagy egyéb pocakprobléma miatt ezt igénylik.

A csillogó-villogó plüssek, inkább kerüljenek a kiságyon kívülre.  A legjobb, ha lógatjuk őket, mert gyermekünk is úgy tud a legjobban megfigyelni, ha hátán van.

Fentiek miatt a kellemes alvási hőmérsékletet nem takarókkal, hanem a ruházat vastagságának, rétegződésének számával tudjuk szabályozni.

Fontos! Sokan félnek a hideg levegőtől és ezért ritkán és rövid ideig szellőztetnek a baba mellett. Már számítások bizonyítják, hogy a friss oxigén dús levegőt könnyebb felfűteni, ezért ennek anyagi okai nem lehetnek. Ami a baba közérzetét és egészségét illeti, semmivel nem tudjuk jobban negatív irányba befolyásolni mindezeket, mint egy elhasznált, por és egyéb lakásban található normál szennyeződéssel teli levegő használatával. Erről bővebben az allergia megelőzése írásban olvashattok.

Az éjjeli ruházatnak 3 alap darabja van: 

1/ BODY, vagy KOMBIDRESSZ ( ez lehet rövid, vagy hosszú ujjú)
Nagyon fontos, hogy az anyaga minél több pamutot tartalmazzon, hogy a baba bőre szellőzni tudjon! (lehetőleg 100%) Ezt mindenképpen ellenőrizd vásárláskor. 
A választáskor még érdemes néhány olyan kényelmi szempontot nézni, ami pelenkázáskor, öltözéskor könnyíti meg az életünket. Én nagyon szerettem a francia body-kat, amik a baba hasán átköthetőek, de a ma leginkább elérhető termékek között olyat keress, ami alul és nyakrészen is 1 oldalon patentos. Ennek segítségével könnyebb a baba fején áthúzni a ruhát. Gombokat kerüljük, nagyon veszélyesek!

2/ RUGDALÓZÓK ( ujjatlan, vagy hosszú ujjú verzióban)
Itt szintén az anyaga az első számú. Léteznek szuper plüss anyagú rugi is, de ezeket inkább nappali viseletre ajánlom. Éjjel jobb a 100% pamut. Én ezekben mindig azokat a termékeket kerestem, aminek lába is volt, biztosan nem fog felhúzódni a szára és nagyon kényelmes. Mindenképpen olyat válassz, ami alul teljesen patentos, azaz könnyen szabaddá tudod tenni a pelusos részt és a nyaki patent is fontos a fenti okok miatt.

3/ HÁLÓZSÁK
Vannak olyan szülők, akik hálózsák nélkül húzzák ki az egész gyerekkort és van, aki még iskolás gyerekét is abba teszi. Én utóbbi vagyok. Szerintem egy kényelmes hálózsáknál nincs praktikusabb éjjeli "takaró". Ha valaki első naptól használ hálózsákot, a baba sem fogja később elutasítani. Nagyon fontos azonban, hogy legyen kényelmes. Van 1-2 olyan termék, ami annyira szűkre van szabva, hogy szinte meg sem tud benne mozdulni a baba. Keressük a csepp formájúakat. Léteznek ma már lábas zsákok is, de szerintem sokkal jobb érzés a babának is, ha a zsákban egymáshoz érintheti a lábacskáit.
Itt is fontos, hogy minél több természetesen anyagot tartalmazzon, persze a melegebb napokra bélelt zsákra van szükség, ami általában vatelin. A lényeg, hogy a bőrhöz pamut illeszkedjen. Itt is célszerű megfigyelni, hogy a belebújást, levételt segítik-e patentok, cipzárok mielőtt választanánk. Praktikusak az alul-oldalt nyitható verziók, de már olyan is létezik, ami körben nyitható 2 oldalról, így tényleg csak azt a részt kell szabaddá tenned, amire szükséged van és közben nem fázik babád.
A lenti táblázatban a zsákok 3 vastagságban szerepelnek. Vannak a szimpla, általában pamut anyagú zsákok és a 2 rétegű, általában bélelt, vagy frottír belső résszel bírók.Az extrém hűvös helységre (16-17 fok) már kizárólag gyapjút tanácsolok. Ezekre mindenképpen figyelj!

4/ ZOKNI, SAPKA, KESZTYŰ: Ezekre csak a legcudarabb (17 fok alatti) időjárási körülmények között lehet csak szükség, de amennyiben mégis ehhez kellene babánkat öltöztetni, akkor a pamut, nagyon kényelmes,(nem gumis, nem vág be, nem csúszik a szembe) darabot válasszuk.

Csatolt táblában hőmérsékletenként ajánljuk a ruharétegeket. Természetesen ahol rövid ujjú body van, hosszú ujjú rugdalózóval, ott felcserélhetjük. Azaz ujjatlan rugdalózó alá adjunk hosszú ujjú body-t. 
Az is igaz, hogy ahogy mi felnőttek is, a babák is más-más hőháztartással bírnak. A legegyszerűbb módja, hogy megállapítsuk jól öltöztettük-e fel babánkat a nyak-tarkó tapintásával lehetséges. Ha ott hideg, akkor fázik a baba, ha izzadt, akkor melege van. A kezecskék becsapósak lehetnek, mivel a babák vérkeringése még nem úgy működik, mint a felnőtteké. Hideg kéz nem feltétlenül jelenti azt, hogy a baba fázik.

LETÖLTHETŐ TÁBLÁÉRT KLIKK IDE, vagy a képre!

Választáshoz segítség! 
Mint anyuka az a tapasztalatom, hogy általában mindenki kitapasztalja, hogy melyik gyártó termékét szeretni a leginkább. Melyik tartja jól a formáját? Melyik mintája nem kopik le gyorsan? Melyik anyaga őrzi meg kellemes tapintását? Érdemes a bevált gyártó terméke mellett kitartani és nem kísérletezni, mert sajnos elég széles skálán mozognak az anyag minőségek. 
IFrame

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr311959803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D2 2023.03.08. 17:02:59

Én jót kacagtam a "Ha valaki első naptól használ hálózsákot, a baba sem fogja később elutasítani. " kitételen. A gyerekeim 2/3-ánál nem jött be. (Még élnek,)
süti beállítások módosítása