Föld Világnapja 2015
2015. április 22. írta: Sommer Ágnes

Föld Világnapja 2015

avagy hogyan tudunk "zöld" Anyukák lenni?

Mai blogom a Föld Világnapjára alkalmából készült remélem hasznosnak fogod találni. 

Lássuk Te mennyire vagy "zöld" Anyuka/Apuka?

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" ( Föld Vilánapjának jelmondata )

Szerintem ez a jelmondat ránk szülőkre duplán igaz, hiszen viselkedésünkkel már gyermekünkben is elplántáljuk a környezet iránti felelősséget.
Évek óta lelkes környezetvédőként éljük életünk és szerencsére azt tapasztalom, hogy gyermekeim számára néhány tevékenység már teljesen természetes részükké vált. Eljött a pillanat, amikor környezettudatos élet iránti elkötelezettségemet végre szélesebb körben is támogathatom azzal, hogy mai blogomban arról írok, hogy milyen apró változtatásokkal is tehetünk mi, Anyukák, környezetünk megóvásáért.


Lássuk hogyan tudjuk mi megváltoztatni a világot?

1/ Gyűjts szelektíven. Elég alapvető, hiszen az önkormányzatok jó szolgáltatásokat nyújtanak a szelektív hulladék elszállításához. Azonban sok háztartásban helyhiány miatt mégsem tudják megoldani a külön gyűjtést.

Sajnos nekem sincs ilyen klassz mosogató alatti szelektív gyűjtőhelyem, de egy Ikeás nagy fehér doboz kiválóan áthidalja ennek hiányát. Egy doboznak bárki talál helyet. Mehet bele minden, ami újrahasznosítható és hetente visszük a ház szelektív kukájába. A gyerekek már automatikusan oda dobják a papírt, műanyag dobozokat. Az elhasznált elemek gyűjtéséért kifejezetten a gyerekek a felelősek, hiszen szinte minden oviban, vagy közértben található leadóhely, amibe beledobálni az elemeket nagyon nagyfiús/nagylányos tett.

  

2/ Járj gyalog, vagy biciklivel

Sajnos a mai világban mindenki rohan ( én is ) és annak ellenére autóval viszem a nagyfiamat iskolába, hogy biciklivel és gyalog is könnyen elérhető lenne. Pedig egyszer-egyszer, amikor mégis belefér a reggelbe kivételesen értékes pillanatokat töltünk együtt. Csak ő és én és minden alkalommal 15 perc egy számára fontos témáról. Ráadásul nemrég beszélgettem egy pszichológus hölggyel, aki arról mesélt, hogy végeztek egy kutatást, miszerint azok a gyerekek, akik gyalog járnak iskolába, sokkal jobban teljesítenek az első órákban, hiszen volt idejük felébredni, friss oxigénnel feltölteni az agyukat. Szóval nincs más megoldás, keljünk korábban!


3/ Spórolj az árammal

Az energiatakarékos izzók ma már elterjedtek minden háztartásban, azonban nem mindenki tudja, hogy nem mindegy hova milyet választunk. Klasszikus probléma, hogy vannak olyan helységek, ahol egy kompakt fénycsővel (klasszikus energiatakarékos égővel) nem igazán járunk jól, hiszen mire teljes fénnyel világít, már régen elhagytuk a szobát és jó esetben le is kapcsoljuk a villanyt. Ilyen pl. a WC, ahol inkább halogén, vagy LED lámpa javasolt. A kompakt fénycsövek inkább ott kifizetődőek, ahol tartósan égetjük a lámpát. A legjobb spórolás azonban, ha nem égetjük a lámpát, ha nem vagyunk ott és erre szoktatjuk gyermekeinket is. Sok helyen látom, hogy lentebb teszik a kapcsolókat a gyerekek kedvéért, ami nagyon okos gondolat. 

Ha erre nem szeretnél költeni, míg gyermeked el nem éri a kellő magasságot egyszerű és olcsó megoldásként próbáld ki ezt a segédeszközt. Az én kisfiam imádja, hiszen 2-3 évesen az önállóskodás minden felett áll.

Ja és ne feledd. A bedugott készülékek mindegyike fogyaszt áramot akkor is, ha éppen nem használod ( pl. Tv, számítógép, mikro stb). Hosszabb távollét esetén mindenképpen húzd ki, de léteznek olyan árammentesítők, amik segítségével akár egy kapcsolással áramtalaníthatod akár éjszakára is berendezéseidet és ezzel is spórolsz, miközben véded környezeted.

 4/ Spórolj a vízzel

Mi magyarok kevésbé érezzük kritikusnak a tiszta víz hiányát, pedig földünk vízkészlete aggasztóan apad. A Föld vízének alig 10%-át tudjuk hasznosítani, ami egyes országokban igen komoly problémát okozhat. A havi vízdíjon mi is érezzük, hogy bizony a víznek ára van érdemes odafigyelni. A legtöbbet fürdéskor, mosogatáskor lehet pazarolni. Mindenki tudja, hogy folyóvízben mosogatni pazarlás, azonban az talán még nem egyértelmű, hogy a mosogatógéppel sokkal kevesebb vizet pazarlunk.  

A másik alkalom a fürdés, amikor teleengedjük a kádat és elmerülünk a habokban. Ez úgy gondolom jár nekünk néha, azonban gyerekeknél igen nagy luxus a hatalmas kádat teletenni.

Megoldás? Több gyerek, vagy kisebb kád!  :-) A gyerekre nem tudok megoldást, de a kád kicsinyítésére létezik ez a viccesen praktikus eszköz, amit itt tudsz megnézni.

 Másik előforduló helyzet, hogy a betöltött víz túl meleg, vagy túl hideg. Ilyenkor még tovább töltjük, hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet. Erre megoldásként szolgálhat a zuhanyra szerelhető hőmérő, ami jelez amennyiben túl meleg vizet eresztünk. Ez a termék akkor is megnyugtató biztonságot ad, ha zuhanyozni szoktál babáddal, hiszen elkerülhetően a túlmelegedés és az égési sérülések is.Itt megtudsz többet.

 

5./ Vásárláskor mire érdemes figyelned, ha igazán zöld Anyuka szeretnél lenni:
- Vigyél magaddal újrahasználható szatyrot, vagy nagyikocsit.
- Válassz kevés csomagolással bíró, inkább természetes anyagokban bővelkedő termékeket.
+1 ami az én személyes mániám: Vizet ne cipelj haza! Van otthon, csak le kell szűrni!

Lássuk az eredményt!

Ha legalább 1 pontban úgy érzed odafigyelsz, már tettél környezetedért! Csak így tovább! 
További szép napot kívánok!

Sommer Ági

gyerekbiztos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr767388432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása