Mit tehetek az influenza ellen?
2017. január 18. írta: Sommer Ágnes

Mit tehetek az influenza ellen?

Immunrendszer a mi jó barátunk!

Tél=folyamatos rettegés a betegségektől?
És ahogy én próbálom túlélni ezt a kellemetlen időszakot. 

Gyakorló szülőként azt vettem észre, hogy a második gyerek és jó néhány téli szezon után, valahogy már nem aggódom annyira a betegségektől. 


Hogy miért?

 

1/ Hiába aggódok, úgyis megérkezik előbb-utóbb.
2/ Ez egy viszonylag szokványos dolog, ami miatt felesleges aggódni. Ahogy jön, úgy el is megy. 
3/ Bízok magamban és a betegségek feletti "szaktudásomban" és arra koncentrálok, amin tudok segíteni.
4/ Türelmes vagyok és időt adok a dolgok jobbra fordulására.



Miben hiszek?
A betegségek megelőzésében amit tehetünk, hogy folyamatosan egészséges éle
tet teremtünk magunk körül. Ez vonatkozik a változatos táplálkozásra, a zöldség és gyümölcsfogyasztás rendszerességére, a mindennapi testmozgásra és szabad levegőn töltött idő maximalizálására. Sokszor hallom, hogy októberben az anyukák arról kezdenek el beszélgetni, hogy milyen immunerősítő gyógyszert kezdenek el adagolni a gyereküknek. Szerintem ekkor már késő védekezni. Ha a nyár és a jó idő folyamán nem töltöttünk elég időt a levegőn, nem ért minket elég napfény, amiből tartalékolni tudunk D vitamint, akkor hiába tömjük magunkat mesterségesen előállított vitaminokkal.
Egy egészséges gyereknek plusz C vitaminra van szüksége a tél folyamán, amit jó ha inkább gyümölcsből, csipketeából és savanyú káposztából nyerünk ki.
Persze ártani nem ártunk a multivitaminnal, de nem fogja a vírusokat távol tartani.
Akkor mi tartja távol?

- Általános higiénia: gyakori kézmosás, szájtól tartsuk távol a kezecskéket, piszkos tárgyakat (én sokszor inkább cumit nyomtam a gyerekem szájába a villamoson, hogy ne tudja kezecskéjét a szájába venni)
Persze ez egy gyerek közösségben nem minden esetben elegendőek, hiszen fejecskéjük összeér játék közben, egymásra köhögnek, hapciznak, így előbb-utóbb a higiénia kevés lesz és leveri a lábáról egy kellemetlen vírus. Mi legyen akkor?

- Immunrendszerünk kapjon szabad kezet!
Azt gondolom, hogy a mai modern világban a legnagyobb probléma, hogy a gyógyszerek által kínált gyors megoldásokat választják az emberek, ahelyett, hogy kivárnák, hogy az immunrendszer elvégezze a dolgát. Lehet, hogy ezzel 1-2 napot nyernek, azonban a betegség kialakulásának gyakoriságával sokszorosan visszaüt ez az elmélet. 
Az első gyereknél még én is azonnal lázat csillapítottam, amikor hőemelkedése lett a kisfiamnak. Hiba volt. Ma már 38.5 fok az első pillanat, amikor mérlegelem a lázcsillapítást. Akkor használom, ha a gyerkőc láthatóan nagyon rosszul érzi magát, fájnak a végtagjai, vagy a feje. Sokkal inkább fájdalomcsillapításként, mint lázcsillapításként.
Ugyanis a láz a szervezet természetes fegyvere. A megemelkedett hőmérséklet elpusztítja a vírusokat, az immunrendszert fokozott működésre serkenti, a pólusokat megnyitja, ahol izzadság formájában méregteleníteni tudunk.
Ugyan ez vonatkozik a köhögésre, orrfolyásra. A hurutos köhögést ne nyomjuk le csillapító szerekkel, mert nem tud a váladék (amiben a kórokozók vannak) távozni és az is jó hír, ha a "vastag" váladék távozik orrfolyás közben. Itt is nagyon fontos figyelni a higiéniára. Tanítsuk meg gyerekünknek, hogy 1 orrfolyás 1 zsepi és utána a kukában a helye. Köhögni a ruhánkba, vagy zsepibe szabad. Sokan mondják, hogy tedd a szád elé a kezed, amikor köhögsz. Szuper! Utána pedig kapcsold fel a villanyt és garantáltan az egész család beteg lesz.
Persze tudnunk kell hol a határ! Amikor a láz több napig kitartóan magas, a köhögés nem csillapodik és az orrváladék is zöld színbe kezd átmenni, akkor indokolt orvoshoz fordulni, mert elképzelhető a felülfertőzés. Szokatlan tünetek esetén mindenképpen orvosi segítség szükséges. Ilyen pl. mellkasi fájdalom, légszomj, szívritmus zavar, szapora szívverés, erős fejfájás, tarkómerevség, extrém magas láz. 
Ha az első láz mutatkozásakor elrohanunk az orvoshoz, valószínűleg még azt sem fog látszani 100%-os biztonsággal, hogy mi okozhatja a problémát.
Bízzunk picit magunkban és próbáljunk meg otthoni eszközökkel segíteni az első napokban.

Mit teszek én?
Láz esetén. 38.5-ig hagyom a lázat dolgozni. Csak akkor lépek közbe, ha azt látom, hogy a gyerekem nagyon rosszul érzi magát. Ez egyébként az esetek 90%-ban nem szokott előfordulni.
Száraz köhögés esetén: Lándzsás útifűvel segítem a feloldódást és napjában 2-3 alkalommal sós Salvus vízzel a fürdőszobában párásítunk. A szobában is folyamatosan párásabb levegőt igyekszem kialakítani, mert fűtési szezonban a száraz levegő okozója lehet a betegségek kialakulásának. Ha nincs párásító, akkor ajánlom a beszerzését, de sószobák, sóbarlangok is hasonló hatást váltanak ki, azaz oldják a lerakódott váladékot.
A párásítókról és a kiválasztás szempontjairól itt olvashatsz
És iszunk, iszunk, iszunk. Teát (csipketeát), frissen préselt narancslét, vagy vizet. 
Aki olyan szerencsés, mint én és van Bioptron lámpája, annak mindenképpen ajánlom intenzív használatát betegség első jelekor. Torokfájás esetén a torok kívül és a szájban 2-2 csippanásig, naponta 2-szer. Köhögés, lerakódott váladék esetén oda lámpázzunk, ahol a letapadás, fájdalom tapasztalható. Lehet ez a mellkas, arc, fül. Min 2 csippanás.
Bedugult orr esetén is közvetlenül az orra világítsunk. Csodát lehet tenni vele már pár alkalom után.

ANTIBIOTIKUMOK: Az én felfogásom szerint az antibiotikum egy csodálatos találmány, ami egy szükséges rossz. A betegségek elenyésző esetében van szükség a használatukra, de akkor nagyon. Sajnos sok orvos automatikusan írja fel. Ez esetben fel kell, hogy mentsem a szülőket, mert bizony ki megy szembe az orvosi tanáccsal, ha már egyszer végigállta a sort a rendelőben. Remélem, hogy hamarosan felnő az az orvosi generáció, aki másképpen fog vélekedni és több ötlete lesz a betegségek kezelésére.
Amit érdemes mérlegelni, hogy a vírusok ellen az antibiotikum hatástalan. Csak felülfertőzött vírusos betegség esetén, illetve bakteriális fertőzés esetén van rá szükség. Egy jó orvos laborvizsgálat nélkül megtudja állapítani mikor bakteriális eredetű egy betegség. Az egyetlen tanácsom, ha tehetitek válasszatok olyan gyerekorvost, aki csak nagyon indokolt esetben ír antibiotikumot, esetleg otthon van a homeopátiában, amiben személy szerint én hiszek. Kérdezzetek rá az orvosnál, hogy miért tartja szükségesnek az antibiotikumot, mert Te szeretnéd elkerülni, ha lehetséges. Mi gyerekes történetünk során 3-szor jártunk ügyeleten. Na ott tuti antibiotikumot adnak! Hogy miért? Jó kérdés. Egyszer rákérdeztem, hogy miért látja szükségesnek és azt válaszolta, hogy tulajdonképpen elég csak 5 nap múlva elkezdenem, ha nem múlik a láz... Persze elmúlt, így nem adtam be, de ha nem kérdezem, feleslegesen tömöm antibiotikummal gyermekem, amivel sokat ártok bélrendszerének és immunrendszerének is.

Azt gondolom, hogy egyre többen tisztában vannak azzal, hogy az antibiotikum mellé mindenképpen probiotikumot kell adni. Legkésőbb az antibiotikum kúra után, de akár már az első tabletta után adható, amennyiben tudjuk a szabályokat. A gyógyszereken fel van tüntetve pontosan, de mindenképpen szükséges több órás eltéréssel beszedni a kettőt, hogy egymás hatását ne közömbösítsék. Jobbára az antibiotikum öli meg a probiotikummal beadagolni próbált jótékony baktériumokat a kártékonyakkal együtt.
Sajnos igen nagy a különbség probiotikum és probiotikum között. Ebben a cikkben orvosi segítséget kaphatunk a választáshoz .Katt ide.

A betegség sosem jön jókor. Tuti akkor van színházjegyünk, wellness hétvégére készülünk, vagy szülinapra vagyunk hivatalosak. Ne aggódj, ez mindenkivel így van, kár miatta szomorkodni. Az pihenés körülményeit biztosító ápolás, ágynyugalom és fenti kezelések hamar meghozzák az eredményt, és akár 2 nap alatt túlteszik gyermekünket (és persze saját magunkat is) a betegség nehezén. 

Fent leírt tanácsok, kizárólag egészséges, egyéb más pl. szív- és érrendszeri betegségben szenvedő, született anyagcsere zavarral küzdő, asztmás, cukorbeteg stb nem küzdő gyerekek esetére érvényesek. Az ő esetükben mindenkor ajánlott az orvos felkeresése!

Sommer Ági
IFrame

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekbiztos.blog.hu/api/trackback/id/tr5812135955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása